Ex-turnster Lizanne Jong heeft haar passie in dans en zang gevonden

dansstudio-5six78-danceBROEK OP LANGEDIJK – Voormalig topturnster Lizanne Jong – bekend van haar optredens in So You Think You Can Dance en The Voice -, is het gelukt om na het afsluiten van het sporthoofdstuk in haar leven, weer passie te vinden in de ongecompliceerde wereld van muziek en dans. Bij de eindejaarsafsluiting van dansstudio ‘5six78 Dance’ in Broek op Langedijk ontroerde ze met haar nieuwe aangeboorde talenten. Met GymPOWER Sportmagazine deelde ze haar visie en beleving over dans en (turn)sport.

De eindejaarsvoorstelling ‘5six78 Dance’ van vriendin Jasmijn Jesse raakte ook de zangeres, Lizanne Jong die ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter zong: “Ik wist hoeveel dat lied voor Jasmijn betekende. Het nummer had veel lading. Het was heftig. Haar show, haar dans, haar vader. De druk was hoog en werd dat ook voor mij. Ik zag dansers en Jasmijn in tranen en zelf had ik ook een snik in mijn stem. Ik weet niet of mensen dat gemerkt hebben, maar het was heel bijzonder, magisch.” De voormalig turnster bewandelt nu met zang en dans hele andere paden. Zingen geeft een andere uitlaatklep en daarom had ze zich voor The Voice opgegeven. Het toont haar veelzijdigheid. Ze ziet het grote plaatje en kan dat nu met passie beleven. Een interview met Jasmijn Jesse van dansschool ‘5six78 Dance’ is op onze website te vinden.

Lizanne Jong heeft ook het prachtige lied van Trijntje Oosterhuis ‘Nu dat jij er bent’ gezongen. Het verhaal daarachter is ook met het turnen verbonden en is opgedragen aan haar zus Anouk, voormalig Oranjeturnster eind de jaren ’90. Jong: “Ik voel iets aan en dan gaat het leven. Ik zong meestal in het Engels en wilde wel een keer iets in het Nederlands zingen. De gelegenheid kwam toen mijn zus Anouk een baby kreeg. Ik realiseerde  me de kracht van wat nieuw leven kan brengen. Door onze nauwe band, ook via het turnen, gaf dit ook een bijzondere lading aan dit optreden.” Het weerspiegelt voor Jong dat in een harde wereld er toch iets perfects kan zijn. Het gevoel dat mensen met elkaar in contact brengt, zoals ze ook ten tonele bracht toen ze ‘Memory’ van Barbra Streisand vertolkte en ‘Papa’ van Stef Bos. Zus Anouk heeft ook haar passie gevonden en is ook helemaal into het fotograferen met Themafotografie.nl

Voor passie is het gevoel nodig

Als ze terugkijkt op haar turnleven kan ze het waarderen dat ze bewust met haar lichaam bezig is geweest. “Ik weet nu wat je daar nog veel meer aan kunt hebben. Blessures daargelaten ontwikkel je wilskracht en dat je het breed kan aanpakken. Ik ben gedreven. Bij het turnen zat het gevoel er nog niet bij. Ik heb nu het lichamelijke met gevoel kunnen combineren. Dat kan alleen met passie. Die heb ik in dans en zang gevonden. Uit de turntijd zie ik alleen Renske Endel en Lieke Bakker nog die vriendinnen zijn geworden. Dat kan, omdat zij ook vooruit zijn gaan kijken. Ik zie bij hen die passie ook nog.

Mezelf opnieuw geprogrammeerd Ex-turnster Lizanne Jong

Haar doorzettingsvermogen is ook gegroeid. Je komt er niet als je altijd doet wat een ander wil. Doen wat je zelf belangrijk vindt, is een hele ontdekkingsreis.  Ik heb mezelf opnieuw geprogrammeerd. Het geprogrammeerde bij het turnen ligt achter me, met het dansen kwam de passie. Toen ik begon met aftrainen bij de sportschool vroegen ze me daar dansles te geven. Vervolgens kwam er een belletje van BSV Odis (nu Turn Totaal Langedijk) of ik dat ook bij hen wilde doen. Het begon met één lesje en het werden 150 kinderen: streetdance, want dat was helemaal in. Ik werkte bij een reclamebureau en zette daar al hele shows in elkaar, het was nooit genoeg. Maar ik wilde graag zelf ook iets laten zien, zelf dansen.

Op haar 26e gaf ze zich op voor So You Think You Can Dance. “Hoewel ik wist dat ik niet op en top getraind was. Ik zag al die choreografieën en wilde dolgraag mijn eigen kans pakken. Ik had er achteraf meer tijd in moeten steken, maar heb het als heel cool ervaren, ik was de audities door en daarmee heb ik mezelf toch kunnen bevestigen.” Dan Karaty vond dat er ‘interesting things’ in zaten en Jan Kooijman zei het treffend: ‘Je wordt zo goed als je docent is’.” Daarom geeft Jong nog steeds met veel plezier les. “Met een grote show, veel lampen, muziek mixen, zelf kleding kopen. Zo heb ik mezelf veel geleerd en vanuit het grafische, de fotografie en het vormgeving kun je iets toevoegen. Het geeft weleens stress, maar het is leuk als je weet dat je het kan.”

Meer informatie staat op de Facebookpagina van Dansschool 5six78 Dance.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en interview © Casper Beijn | Foto’s © Relinde Jong-Van den Berg

Ex-turnster Lizanne Jong 

Ex-turnster Lizanne Jong heeft haar passie in dans en zang gevonden

Langedijkers Facebook 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.