Herstellen in plaats van weggooien, want weggooien is zonde​.

Millenniumgemeente​ ​- Verspilling voorkomen door zorgvuldig omgaan met materialen. Want waarom spullen weggooien als je iets kunt repareren of opnieuw gebruiken?

Dat geldt nagenoeg voor ​bijvoorbeeld​ kleding​ en ​​alles met en zonder stekker​. De tijd van ‘het kan niet op’ is voorbij: er is geen onuitputtelijke voorraad materiaal op aarde.

Om dat idee uit te dragen, organiseert Millenniumgemeente Langedijk twee maal per maand een Repair Café. Die vinden plaats in de Sociale Winkel in ​W​inkelcentrum​ ​Broeker​ ​Veiling (​10 mei, 1330-1600) en het Behouden Huis in Oudkarspel (​24 mei, 1400-1600).

Op beide locaties herstellen we (elektrische) apparaten, in het Behouden Huis doen we ook ​eenvoudige klussen aan ​textiel. Beide Repair Cafés zijn vrij toegankelijk.

Kennis delen

Hoofddoel van de Repair Cafés is het delen van kennis op het gebied van reparatie van huishoudelijke apparatuur en kleding. Daarvoor verrichten ervaren reparateurs samen met de deelnemers het herstel. Idealiter kunnen de deelnemers dat voortaan zelf uitvoeren. Daardoor wordt er minder materiaal verspild.

Bovendien zijn de bijeenkomsten een praktisch middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Dat versterkt de sociale band.

Gratis herstel

Herstelwerkzaamheden zijn gratis, maar een (kleine) financiële bijdrage is nodig om de kosten te dekken. Het eventueel gebruikte materiaal moet wel betaald worden.

Er zijn wel eens vragen of deze service geen concurrentie is voor professionele reparateurs.

Het antwoord is: integendeel. Met het Repair Café brengen we de mogelijkheid van reparatie en herstel juist onder de aandacht van het grote publiek. Indien nodig wijzen​ ​we bezoekers door naar de (weinige) professionals die er nog zijn.

Millenniumgemeente Langedijk

Herstellen in plaats van weggooien

Langedijkers Facebook

Goede Doelen

 

Geef een reactie