Het skroive van verhaaltjes heb ik van Haar

Slalommen…

Het skroive van verhaaltjes heb ik van Haar

Mijn Moeder, inmiddels 83, is een rasechte westfriezin..geboren in Wognum, of hoe dat ook moge heten.

Woordjes..zinnen..het praten op zijn westfries…ja..ik ken het wel een beetje…en het skroive van verhaaltjes heb ik van Haar.

Alleen het schrijven in het westfries…het zal me voor een gedeelte wel lukken..maar als je iets wilt..moet je het goed doen..en deze ‘techneut’ weet niet waar al die tekentjes zitten die bepaalde woorden nodig hebben om  het accent op digitaal papier te laten ‘weerklinken’…dus daar begin ik niet aan!

Ach..we hebben een hoop gemeen..mijn Moeder en ik…het enigste wat we niet gemeen hebben is mijn passie voor wat betreft motorrijden en ‘plakplaatjes’…

Ze vind motoren maar rotdingen..en tatooages vind ze ‘zonde van het velletje’ zoals ze zelf altijd zegt.

Vaak..als ik met de motor op pad ga…rij ik binnendoor…vind ik mooier dan de snelweg..of ik moet al een verre rit in gedachte hebben, om bijvoorbeeld naar vrienden te gaan…oftewel..in ons ‘motorvolktaaltje’, naar mijn Brothers en Sisters te gaan.

Maar als ik alleen ben…en even de kop wil leegmaken…heb ik geen haast..en pak de polderwegen….binnendoor naar mijn geboortedorp en omstreken vaak..genietend van de stukken grasland links en rechts…het vee..kortom…uitzicht naar ‘ver’…

Voor mij is niets heerlijker dan dat…ergens stoppen…kont in het graskantje ploffen..sjekkie draaien…en genieten van alle geluidjes van de dieren om me heen..en het zacht ruizen van de wind!

Vroeger..als jonge blaag had ik daar allemaal geen tijd voor…ik reed destijds op een ‘buikschuiver’…voor diegene die dit woord niet kennen…een race model…het kon me nooit hard genoeg!

Natuurlijk..ook dat was een mooie tijd…op zijn oerhollands gezegd draaide het toen, buiten het harde werken om..om drie dingen…bier..tieten en motoren haha.

Sja…bier drink ik, na een heftige tijd van inname, al ruim 20 jaar niet meer, aan andere ‘speeltjes’ mag ik niet meer komen behalve mijn motor dan…want dan krijg ik een spreekwoordelijke bijl in de nek!

De motor..tegenwoordig op een oude 1100 cc chopper modelletje…” easy riding’….beetje koeteldekoet…ik heb geen haast meer….vroeger ook niet..maar dat was weer het onbezonnene denk ik…

Nu..op het moment van schrijven..vind ik het nog even te fris…hij staat nog binnen..accu kan ik dinsdag pas ophalen..want die was ‘dood’….en dan kunnen we weer…!

De gedachte alleen al..weer af en toe een stukkie kunnen toeren….deze winter heeft lang genoeg geduurd…sterker nog..het is eerste paasdag…en nog is het ‘bokkoud’!

Altijd moet ik weer even glimlachen als ik richting huis rij…dat begint al vaak op de AC de Graaf…de westfriese band (wil ik ooit nog een keer zien optreden) Oos Joos heeft er ooit een nummer over gemaakt…alhoewel de veiligheid van deze weg nu word verbeterd…maar dit even terzijde, ken je af gaan remmen voor een trekker..en dan begin ik te glimlachen..en denk…’ik ben richting huis’….

Vooral in het najaar..en zeker hier in Langedijk..bekent om de vele koolsoorten…een heerlijke nazomermiddag..door de polders effe toeren…wel slalommend dan…want er liggen wel es plakken prut op de wegen…typerend voor Langedijk..typisch Langedijk ook..eigenlijk het herkenningsteken,althans voor mij..als ik al slalommend over de binnenwegen rij en denk…’Yip…ik rij richting huis’……en als ik het effe zat ben…ben ik gewoon wat later thuis…want ook hier in de buurt kan je zo lekker met je kont in een graskantje zitten..genietend van alles om je heen!

Het skroive van verhaaltjes heb ik van Haar
Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

Het skroive van verhaaltjes heb ik van Haar

Het skroive van verhaaltjes heb ik van Haar Het skroive van verhaaltjes heb ik van Haar

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.