Ossobuco - Kalfsschenkel op Milanese wijze

Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze

Langedijkers,

Ik heb weer eens wat geprobeerd. Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze, en ik moet zeggen het viel ons niet tegen. Het is toch wel een opgave om twee maal per week een recept op Langedijkers te zetten. Natuurlijk is het makkelijk om te knippen en te plakken. Maar voor mij is het dan ook nog een uitdaging om het zelf te maken. Het leukste is dan wel dat wij heel gevarieerd eten. In het begin van de week kookt manlief. En dat is dan toch meestal wel aardappels met groente (Als ik hem geen recept onder zijn neus duw). Of zijn favoriete recept macaroni, heerlijk. En daar is niets mis mee. Deze week ben ik twee dagen vrij en mag ik het weekend werken. Ook niet erg, maar dat betekent wel dat ik weinig tijd voor het koken heb. Maar dat is me nu toch ook weer gelukt. Donderdag waren Siem en ik met zijn tweetjes thuis en hebben we het laatste restje van de linzencurry gegeten. Samen met een Naanbroodje en een Raita (Indiaase komkommersalade) erbij. Dus dat was lekker makkelijk. Maar vandaag moest het toch echt gebeuren. Maar ja, dan beloof je eerst om vroeg te gaan sporten. Dus vroeg mijn bedje uit en hup aan de gang. Ook heb ik één van mijn jongens beloofd om mee te gaan naar Heerhugowaard, want hij moet ff wat nieuws voor vanavond. En dan vergeet ik bijna dat ik nog even naar mijn lieve vriendinnetje zou gaan om even lekker bij te kletsen. Ja en dan als je eindelijk thuis bent moet je nog weer aan de slag met het avondeten. En ik maak het mij zelf weer niet makkelijk. Volgens manlief heb ik dit ooit een keer eerder gemaakt, ik kan het mij niet herinneren. Bij de les blijven dus. Vooral bij de Risotto. En het leuke dan weer is, ik moet blijven roeren en ondertussen delegeer ik. Kan jij even dit doen en doe jij even dat want ik kan niet bij de Risotto weg. Bij dit recept heb ik natuurlijk ook weer gebruik gemaakt van internet en mijn kookboeken. En dit is het uiteindelijk geworden.

Ingrediënten Ossobuco (Hoofdgerecht, bereidingstijd: meer dan 1 uur, voor 4 personen)
Ossobuco - Kalfsschenkel alla Milanesa4 kalfsschenkels á 300 gr per stuk
Wat bloem gemengd met zeezout en versgemalen zwarte peper
Olijfolie
1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 geraspte winterwortel
2 stengels bleekselderij klein gesneden
1 literblik gehakte tomaten, of 8 verse tomaten in blokjes gesneden
1 klein blikje tomatenpuree
½ liter droge witte wijn (Danie de Wet, Chardonnay)
½ liter rundvleesbouillon
Zeezout en vers gemalen peper

Bereiding Ossobuco

Ossobuco - Kalfsschenkel alla MilanesaVerhit één eetlepel olijfolie in de een pan met dikke bodem. Bak de ui, knoflook en bleekselderij aan in ongeveer 6 minuten. Doe er dan de wortel bij. Laat even een paar minuutjes garen. Voeg de tomatenpuree erbij, meng alles goed en laat ook even een paar minuten meebakken. Voeg de tomatenblokjes toe en laat even sudderen. Haal dit mengsel uit de pan en zet even opzij. De kalfsschenkels door de gekruide bloem halen. Weer wat olie in de zelfde pan verhitten en dan de kalfsschenkels om en om ongeveer 8 minuten aanbakken op laag vuur. Voeg de helft van de wijn toe. Laat zachtjes koken tot de wijn verdampt is. Draai dan het vlees om en voeg de rest van de wijn toe. Als alle wijn verdampt is, schenk je er de bouillon bij en breng het aan de kook. Dek goed af met een deksel en laat het gerecht 1 ½ zachtjes uur stoven op laag vuur.

Gremolata

Ingrediënten gremolata (Bijgerecht)
Bosje platte peterselie fijn gehakt
2 teentjes knoflook fijn gehakt
Citroenrasp van een halve citroen
Meng de ingrediënten voor de Gremolata in een schaaltje.

 

Risotto alla Milanese

Ingrediënten Risotto
Ossobuco - Kalfsschenkel alla Milanesa
300 gr risottorijst
Olijfolie
1 ui fijn gesneden
200 ml witte wijn
Snuf saffraan draadjes
1 liter groentebouillon (van bouillonblokjes)
20 gr Parmezaanse kaas geraspt
Vers gemalen zwarte peper

Bereiding Risotto

Week de saffraan in een beetje lauw water. Verhit de olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en bak 3 minuten op laag vuur. Voeg dan de rijst toe en blijf roerenOssobuco - Kalfsschenkel alla Milanesa (nogmaals 3 minuten). Schenk dan de witte wijn toe en blijf roeren tot de wijn is opgenomen door de rijst. Schep dan lepel voor lepel de bouillon door de rijst. Wacht steeds tot dat de bouillon is opgenomen. Blijf roeren. Voeg na 10 minuten de saffraan toe en laat alles nog 5 minuten garen. Voeg dan de Parmezaanse kaas toe. Zet het vuur uit en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

Op het bord, de Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze
Verdeel het vlees  over 4 borden en doe de saus er over. Strooi de gremolata over het vlees. Serveer de Ossobuco met de Risotto alla Milanese.
En drink er een lekkere Chianti bij.

Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze

Ga naar de facebook pagina van Langedijkers


Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze Ossobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijzeOssobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijzeOssobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijzeOssobuco – Kalfsschenkel op Milanese wijze

Geef een reactie

error: Content is protected !!