Langedijkers,
Porchetta een Italiaans gerecht.  Een stuk buikspek, gekruid, opgerold en geknoopt als een rollade. Dat was onze hoofdmaaltijd met de kerst. Ik had het op het tv-programma BinnensteBuiten gezien. Later zag ik het weer in een kookblad van Jamie Olivier. Toen ben ik het gaan nazoeken op internet. Ik kwam niet zo heel veel recepten tegen en ze waren allemaal een beetje het zelfde. Dit recept is een mix van Yvette van Boven, Jamie Olivier, Binnenstebuiten en van mij. Het buikspek heb ik natuurlijk bij Keurslager Laus Klaver gekocht, een heerlijk groot stuk vlees van het Livar varken. Het knopen van de rollade was wel even een klusje. Nog nooit eerder gedaan. En omdat het een behoorlijk groot stuk vlees is, heb ik manlief er bij geroepen. Het mag dan niet in een mooie rechte lijn zijn gegaan, maar het zat als een tierelier. Het was een stuk vlees voor 10 man, wij waren met zijn zessen. Ik heb er één plak  van gegeten. De mannen de rest…. De rollade was schoon op.

Porchetta

Ingrediënten (10 personen)

Het buikspek van het varken met citroen en kruiden

▪ Scheut koolzaadolie om in te bakken en braden
▪ Blaadjes van een bosje verse tijm
▪ Blaadjes van een bosje verse rozemarijn, fijn gehakt
▪ 3 kg buikspek, zonder zwoerd
▪ 10 tenen knoflook, fijn gehakt
▪ 6 verse salieblaadjes, fijn gehakt
▪ 2 el venkelzaad, beetje gekneusd
▪ Flinke hand pijnboompitten
▪ Rasp van 2 citroenen
▪ Grof zeezout, naar smaak en zwarte peper uit de molen

Bereiden
Het knopen van de rollade was wel even een klusje
Porchetta een Italiaans gerechtVerwarm de oven voor op 100 °C. Bestrooi het vlees met het zout en de peper. Maak een mengsel van de rasp van de citroenen, knoflook, tijm, rozemarijn, salie, venkelzaad en pijnboompitten. Verdeel dat over het vlees. Rol het vlees vervolgens op en bind hem als een rollade (op de site van BInnensteBuiten staat een extra video hoe je het beste de rollade kan opbinden). Verhit een scheut olie in een ruime koekenpan  en braad het vlees om en om mooi bruin. Leg het vlees in een braadslede en zet in de voorverwarmde oven. Dit net zo lang tot de rollade in de kern 60 °C is (dit duurt ongeveer 2 uur). Haal het vlees uit de oven en laat het 20 minuten rusten. Snij er mooie plakken van.

Porchetta een Italiaans gerecht

Langedijkers Facebook

Geef een reactie

error: Content is protected !!