Varen en zwemmen

Langedijk is een waterrijke gemeente. Sloten, bruggen, plassen en het kanaal maken vaartochten afwisselend en leuk. Er is een passantenhaven en er zijn bootverhuurders. In sommige delen mag eveneens gemotoriseerd gevaren worden.

Coronavirus

Door het mooie voorjaarsweer is het druk op het water in Langedijk. Die drukte gaat in tegen het advies van RIVM en de maatregelen van het kabinet omtrent het coronavirus. Blijf zo veel mogelijk thuis en houd 1,5 meter afstand.

Naar aanleiding van het coronavirus en de opgelegde beperkingen zal de haven van Broek op Langedijk tot nader order gesloten blijven. Daarnaast verlengt de gemeente Langedijk de winterseizoenregeling voor de sluis in Broek op Langedijk. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht.

Regels

Welke regels gelden er op het water in Langedijk?

 • De maximum vaarsnelheid is 6 km/u. Alleen op het kanaal Alkmaar-Kolhorn mag harder gevaren worden, namelijk 9 km/u.
 • Een motorboot die harder kàn varen dan 20 km/u, mag alleen worden bestuurd door iemand die ouder is dan 18 jaar en over een vaarbewijs beschikt.
 • Kinderen tussen de 12 en 16 jaar mogen alleen een motorboot besturen die niet harder kàn dan 13 km/u. Onder de 12 jaar dus helemaal niet.
 • Varen met een mechanisch (of elektrisch) aangedreven boot in het Oosterdel is niet toegestaan. Je kunt hier wel ontheffing voor aanvragen in sommige gevallen (zie www.oosterdel.nl). Roeien, surfen en kanoën mag wel.
 • Op het water en op openbare speelplaatsen mag geen alcohol gedronken worden. De combinatie van overlast veroorzaken en alcoholgebruik is een extra aandachtspunt voor de politie.

Bij overtreding, riskeert u een boete. De hoogte van de boete kan variëren.

Varen en zwemmen

Wanneer u gaat varen

 • Aanmeren mag bijna overal. Waterrecreatie vindt hoofdzakelijk plaats in het met de Noorderplas verbonden water en op het kanaal Alkmaar-Kolhorn dat ten oosten van Langedijk loopt. Hier vindt men diverse aanlegsteigers met wandel- en fietsroutes naar de dorpskernen. Er zijn twee havens langs dit kanaal, in Broek op Langedijk en Noord-Scharwoude. Binnen de gemeente Langedijk zijn heel veel mogelijkheden om een boot aan te meren. Wilt u bijvoorbeeld aanmeren aan een openbare grasoever dan mag dat, zolang u niet in (de nabijheid van) sluizen, bruggen en bochten aanmeert. U legt aan op eigen risico. Bij particuliere oevers geldt dat u toestemming aan de eigenaar moet vragen; het is immers zijn land.
 • Vaar uw boot niet in een rietkraag om een gemakkelijk vastlegplekje te vinden. U ontwortelt daarmee de planten, en verstoort de rust van dieren.
 • Er zijn twee trailerhellingen, bij de Lepelaar in Broek op Langedijk en langs de Westelijke Randweg nabij het gemeentehuis. Maar ook op andere plekken in Langedijk vindt u plaatsen waar u uw boot te water kunt laten. Als u uw auto bij een trailerhelling parkeert, zorg er dan voor dat deze niet in de weg staat of tot overlast kan leiden.
 • U kunt genieten van de stilte en van de weidsheid van landschapsreservaat Oosterdel. Varen met een mechanisch (of elektrisch) aangedreven boot in het Oosterdel is niet toegestaan. U kunt hier wel ontheffing voor aanvragen in sommige gevallen (zie www.oosterdel.nl). Roeien, surfen en kanoën mag wel. Het is duidelijk met borden aangegeven. Er is zelfs een eilandje waarbij u kunt aanleggen. Dit wordt ook door borden aangegeven.
 • Wij vragen iedereen mee te helpen onze gemeente schoon te houden, dus ook in en rond het water. Gooi geen afval in het water, maar bewaar het en neem het mee als u weer aan wal gaat.
 • Respecteer het eigendom van anderen. Vaar niet te dicht langs andermans boot, waardoor schade kan ontstaan. Doe het ’s avonds laat dus rustig aan. Bedenk dat geluid over water ver draagt. Dat geldt ook voor muziek. Houd het geluidsniveau van uw muziekbron zo, dat ú kunt genieten maar dat anderen niet gedwongen zijn mee te luisteren.

Sluizen

Naar aanleiding van het coronavirus en de opgelegde beperkingen zal de haven van Broek op Langedijk tot nader order gesloten blijven. Daarnaast verlengt de gemeente Langedijk de winterseizoenregeling voor de sluis in Broek op Langedijk. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht.

 

Zwemmen

Het water in Langedijk is grotendeels geen officieel zwemwater. Het heeft geen zogenaamde ’zwemkwalificatie’. Als u wilt zwemmen in sloten en watergangen, bijvoorbeeld in het Oosterdelgebied, doet u dit dus op eigen risico.

 • Alleen het gedeelte binnen de balkenlijn in de Noorderplas is gekwalificeerd als zwemlocatie, omdat daar veel gezwommen wordt.
 • Daarnaast zijn de zwembaaien in het Geestmerambacht aangewezen als gekwalificeerde zwemlocaties.

Dat betekent niet dat er dagelijks toezicht is, maar wel dat de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Als die onvoldoende is, wordt dat aangegeven met waarschuwingsborden. Meer informatie over de zwemwaterkwaliteit: www.zwemwater.nl 

Varen en zwemmen

Geef een reactie

error: Content is protected !!