VerbazingwekkendVerbazingwekkend

Langzamerhand komt het jonge gepeupel te voorschijn..nog niet alles is zover natuurlijk…kijk..en jonkies..het is allemaal niet zo vreemd..iedereen ziet wel eens pullen, vogeltjes en ander jong spul, maar niet alleen het jonge spul doet mij genieten..ook de volwassen dieren hebben mijn respect..ze zijn er gewoon..maar als je er dieper bij nadenkt..moge het wonderlijk heten hoe de natuur zich voortplant..

Jonge bollen, zaden in de grond…die eerst de kou hebben getrotseerd…onder een deken van sneeuw hebben liggen wachten tot de natuur het sein ‘veilig’ gaf.

Voorzichtig en broos komen ze boven de grond..de grond..die in de winter zo hard als steen was..en juist door nattigheid, of door mensenvoeten plat was gestampt tot een soort ‘klei beton’…het jonge bloemetje komt er door heen!

Een akker…waar groenten zijn geoogst..de grond, platgereden door zware machines, maar een mol wurmt zich schijnbaar moeiteloos naar boven..een molshoop achterlatend!

Als men wandelt’…en kijkt in de sloot..waar jonge pullen al piepend achter moeder peddelen…dwars door toch wel voor hen hoge golven..aangewakkerd door de wind…en wat te denken van nestjes in bomen…terwijl er een stevig windje staat..de boomtoppen hevig zwiepen…en dat..terwijl je weet dat daar een nestje zit..of nog met eitjes..of pasgeboren vogeltjes..klein en broos..maar als de wind weer gaat liggen…dit jonge dierenspul blijft er in zitten..net zo lang tot ze zelf ‘groot’genoeg zijn om de wereld te verkennen!

En de ouders van deze kleine diertjes…dat moeten toch ware kunstenaars zijn…want zo klein als sommige soorten zijn…zo stevig maken zij hun nest die stormen overleeft…een nest…stevig ‘op hun fundamenten’…door deze zelfde kleine dieren..een architect zou hier nog een puntje aan kunnen zuigen!

Een veulen.. een kalf of lammetje wat wordt geboren..na de eerste korte tijd dat ze op aarde even liggen bij te komen van hun geboorte…staan ze..hoe wankelend ook, en weten feilloos de weg naar de tepel van hun Moeder….zo kort op de wereld..maar hun bibberende beentjes dragen het jonge dieren’kind’ al.

Wat te denken van een spinneweb..je gaat er zo snel aan voorbij…’gewoon een spinneweb’…maar datzelfde spinneweb, al dan niet met bewoner, trotseert harde regens en wind…flexibel zoals een web is..maar solide tegen de meeste weertypes..

Sta ik met een schop wat keiharde aarde weg te bikken…zie ik 50 centimeter verder ineens een ‘simpele’worm gewoon naar de oppervlakte komen..gewekt door het getril in de grond, boven komen..in dezelfde vaste taaie massa waar ik al puffend de schep in sta te drukken met een voet!

Complete stukken asfalt of bestrating wat omhoog komt..zelfs scheurt…omdat de wortels van bomen nu eenmaal sterker zijn, alleen..de mens noemt het nooit op..omdat het ‘zo gewoon’ is!

Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan…de natuur..zoveel kracht…kracht waar wij als mens vaak niet eens bij stilstaan…omdat het ‘zo normaal’ is..of..de normaalste zaak van de wereld.

Want wij mensen weten alles al..denken we..maar is dat werkelijk wel zo?

Hoevaak ik wel niet heb gehoord dat een dier niet kan denken..of geen gevoelens zou kunnen hebben..wat je reinste onzin is natuurlijk!

Je moet er voor ‘open staan’ denk ik…dieren geven je zoveel liefde…en ze hebben wel degelijk gevoel…voorbeelden ten over dat bijvoorbeeld honden wegkwijnen als hun grote mensenvriend op vakantie gaat..vele vertikken het gewoon om te eten!

Een paard..dat min of meer in een ‘slome’ toestand raakt als iemand het dier aanhaalt…

Zelf ben ik altijd al bezig geweest met dieren…

Ik zal het nooit vergeten….”nee..niet bij die emoe komen” was het..”die is niet zo lief en valt je aan”…zei de oppasser van Artis mij eens.

Sja..dat moet je tegen mij niet zeggen…dan wil ik het weten ook….ik stap op de omheining af..doe zo goed en kwaad als het ging de geluiden van het dier na…Emoe kwam naar met toe gerend…..

‘Tok tok tok’….de snavel tikte op mijn schedeldak…niet echt pijnlijk..maar in ieder geval…ik had ‘contact’met het dier.

Mijn hand stak ik door de mazen van het hek..en kon het dier met een hand over de flanken aaien….terwijl ik constant Haar geluid na probeerde te doen.

Daarna boog ze haar nek..Haar kop naast de mijne…en ik dacht nog..’kolere..wat een grote snavel,dat moet ook niet in mijn oog komen’….

Maar het diertje liet zich gewoon over de hals strelen…de verzorger geirriteerd..want..zoals hij zelf zei..’hoe doe je dat..ik kan amper bij Haar in de buurt komen…gooi het voer in haar voerbak en moet maken dat ik weg kom’…

Hoe ik het deed?

Geen idee eigenlijk…gewoon..het gaat vanzelf..net zo vanzelf als toen dat hondje hier in het dorp vrolijk op mij af kwam rennen…gekke capriolen uithaalde om geaaid te worden…na deze handeling besloot ik verder te lopen..liep de hond achter mij aan..en liet zijn baasje voor wat het was!

VerbazingwekkendNu heb ik al twee honden..dus een derde zou me teveel van het goede zijn..nee zonder dollen..dat dier hoorde gewoon bij zijn eigen bazinnetje..dus ik zeg..’kom’…en de hond liep zo weer mee terug naar de eigenaar.

“Dit doet hij bij niemand”..zei zijn bazinnetje…”wat vreemd”….

Ik lachte ..en zei..”Ach Mevrouw..ik heb al zoveel leuke, vreemde dingetjes mee gemaakt met verschillende dieren…ik kijk er niet meer van op”….en vervolgde mijn weg…

Mischien heb ik wel meer ‘dierlijke’ instincten dan menselijk..wie zal het zeggen…al blijft het een mooi iets..de natuur op zichzelf…het jongs spul..zo teer..maar ook weer zo krachtig…

Of ben ik gewoon die polderjongen..die de natuur als vanzelfsprekend ben gaan vinden…zo vanzelfsprekend..dat niet ik de natuur..maar de natuur mij heeft ‘betoverd’…..wie het weet mag het zeggen…er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen…

Ik ga zo weer een luchtje scheppen..luisteren naar de wind…omhoog kijkend naar de sterren..de geurtjes opsnuivend van gras, en vooral naar luisteren naar al het ‘gepraat’van kikkertjes..eenden..meeuwen..het kijken naar een kat die mij eerder ziet als ik hem…en als het even kan..aai ik ook deze vreemde voorbijganger over zijn bolletje…

Verbazingwekkend….de natuur….
Ga naar de facebook pagina van Langedijkers of lees alle verhalen van Big Boy Locomotief


Verbazingwekkend

Verbazingwekkend Verbazingwekkend Verbazingwekkend Verbazingwekkend Verbazingwekkend Verbazingwekkend

Geef een reactie