Vriendschap

vriendschap

vriendschap

Wie ben je als je geen vriend kunt vinden. Op zoek zijn naar iemand die je kunt bellen voor een heerlijke wandeling, een bakkie koffie of gewoon even vertellen wat je kwijt wilt. Het is zo gewoon een vriend te hebben, maar is dit ook zo? Zoveel mensen lopen je voorbij als je boodschappen doet, de hond uit laat of buiten in de tuin een “klussie” doet.
Ken je iemand van school, van vroeger, dan is er gauw een praatje gemaakt. Je vraagt hoe het gaat met de ander. Is er een feestje, dan hebben de mensen een verbinding met de jarige of de gastheer/ vrouw en kun je op de dansvloer contact maken met iemand. Doe je mee bij een sportclub, dan leer je door de trainingen en in of na de wedstrijd met anderen, samen te spelen en ga je in gesprek.
Wat als je dit alles niet hebt en je bent nieuw in de straat, het dorp of stad. Hoe kun je zo alleen zijn, terwijl er zo veel mensen langs je lopen op straat, je in de rij staat voor de kassa of het loket, en iedereen in een park om je heen lacht en geniet van het zonnetje? Dit komt omdat er geen communicatie is tussen de mensen. Een vriendelijke lach, even praten over het weer of wat vindt de ander van de nieuwe bestrating, kan al een begin zijn van een contact. Veel mensen lijken gehaast, maar dat is volgens mij maar schijn.
Hoe mooi is het om te weten hoe een ander geniet van zijn hond, die zijn trouwe vriend is. Waar kun je winkelen en datgene vinden dat je zoekt en niet duur is. Antwoorden vind je meestal snel als je het de ander vraagt. In Langedijk zijn de mensen open en helpen de ander graag, zo voelt dat in ieder geval bij mij. Op andere plekken, voelen de mensen zich alleen. We leven in een multiculturele samenleving, veel mensen hebben hun eigen gewoonten, dit is niet eenvoudig. Van een ieder zullen we dingen moeten accepteren, maar dwingen om de ander totaal te veranderen dat gaat niet in een korte tijd.
Opvoeden is een vak apart, respect hebben voor anderen dat is wel het begin van een vriendschappelijke wereld. Kinderen kijken naar hun voorbeelden. Dit zijn ouders, opvoeders / verzorgers, leraren, mensen op televisie, trainers,popidolen, noem het maar op. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Langs de lijn, daar hoort geen agressie. Sport, daar kun je de energie in kwijt, en door samenspel kun je winnen. Als dit niet lukt, dan heb je even een rot gevoel, dat is niet verkeerd. Winnen geeft je een kick, adrenaline die giert door je lijf. Allemaal willen we een keer winnen. De grote beloning die je krijgt door sport of spel is vriendschap.

 

Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

vriendschap

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!